De pauze. Leerlingen ontspannen en kletsen bij in de aula, docenten halen een kopje thee om de keel te smeren en pedagogisch conciërge Hassan houdt ondertussen de boel in de gaten. “Tijdens de pauzes ben ik vooral bezig met het gezellig en geordend houden van de pauze. Leerlingen verdienen een half uurtje ontspanning”. Lees verder voor de kijk van Hassan op de pauze.
Pedagogisch
Hassan is niet zomaar een conciërge, hij is pedagogisch conciërge. En dat maakt wel degelijk verschil. “Dat pedagogische is wat mijn werk zo leuk en waardevol maakt. Ik wil dat leerlingen lekker in hun vel zitten, als dat niet zo lijkt te zijn maak ik een praatje”. Signaleren of een leerling lekker in zijn vel zit is voor Hassan door de jaren heen een extra zintuig geworden. “Een leerling die zonder reden tegen een prullenbak aanschopt heeft bijvoorbeeld zichtbaar frustraties en een ander die maar wat voor zich uitstaart zou ook zomaar behoefte aan een luisterend oor kunnen hebben. In pauzes ontdek ik hoe mensen in elkaar zitten, dat vind ik mooi”.
Het interview wordt onderbroken door twee leerlingen die met een ‘het is dringend’-blik bij Hassan komen. Eén van de jongens heeft zijn arm opengehaald, dus de EHBO-doos moet open. “Jaja, dat hoort er ook bij!”, lacht Hassan.
Grapjes en grenzen
In de pauze zijn leerlingen vrijer dan in de les en dat moet ook zo blijven, vindt Hassan. “Lekker praten, lachen en grapjes maken. Zo hoort een pauze te zijn. Ik ben ook wel in voor een grap, maar er is een duidelijke grens”. Die grens houdt de pauze leuk en geordend. “En alle leerlingen weten precies waar hij ligt”, aldus Hassan.
Een geslaagde pauze
Wat is nou een geslaagde pauze in de ogen van de toezichthouder? “Een pauze is voor mij geslaagd als iedereen zich veilig voelt, elkaar respecteert en iedereen op zijn gemak zit en tevreden uit zijn ogen kijkt”, beschrijft Hassan zijn ideale pauze. “En hij pakt nog best vaak zo uit ook!”.
Het valt op dat leerlingen Hassan waarderen, respecteren en naar hem luisteren. Het valt ook op dat Hassan zijn boodschappen en corrigerende uitspraken altijd positief en beleefd zijn. “Ja, iedereen wordt blijer van een positieve vraag. En als je zelf beleefd aangesproken wil worden door leerlingen, moet je dat andersom ook doen. Zo simpel is het!”.
De bel gaat, de aula stroomt weer leeg en de leerlingen lijken zich in deze pauze opgeladen te hebben voor de rest van de lesdag. Hassan neemt de schade op. “Al het afval zit netjes in de bakken, maar het aanschuiven van stoelen blijft een leerpuntje”.